емулзии

емулзии
(лат. emulsio) хем. белковидна супстанција што ја содржат слатките и горчливите бадеми и што предизвикува вриење.

Macedonian dictionary. 2013.

Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • бентонит — (по местото Форт Бентон во САД) вид светла и ситнозрнеста глина што има својство многу да набабрува во вода и притоа да го зголемува својот волумен се употребува како емулгатор и стабилизатор во емулзии …   Macedonian dictionary

  • дисперзија — (лат. dispergere растури/растура) 1. физ. дробење на материите на многу ситни делчиња разлагање 2. хем. хемиска смеса во која една или повеќе материи се распрснати во некоја друга материја во вид на многу ситни честици (раствори, емулзии,… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”