еруптивен

еруптивен
(лат. eruptivus) 1. геол. што потекнува од ерупција, вулкански
2. фиг. избувлив, раздразлив, експлозивен, што пламнува лесно.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

  • керсантит — (по француското место Керзантон) мин. вид еруптивен камен служи за терацирање …   Macedonian dictionary

  • пинија — (лат. pinus pinea) бот. вид вечнозелено дрво со круна слична на чадор расте во земјите околу Средоземно Море дава плодови (пињоли) слични на бадеми и вкусни за јадење. (лат. pinea) столб од водена пара и друг еруптивен материјал што излегува од… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”