Морзеов апарат

Морзеов апарат
апарат што го пронашол северноамериканскиот сликар и пронаоѓач Самјуел Морзе (1791-1872) со кој праќањето на телеграми се врши рачно, со помош на тастер, а примањето на слух (акустички) или оптички, со пренесување на знаци на лента
во употреба од 1844 год.

Macedonian dictionary. 2013.

Поможем написать реферат

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”