фенијанци

фенијанци
(анг. Fenians) мн. членови на револуционерно ирско здружение, основано во 1861 година во Америка, чија цел било отцепувањето на Ирска од Англија и основањето на самостојна ирска република
своите цели сакале да ги постигнат со крајно насилни средства (убиства, палежи и сл.).

Macedonian dictionary. 2013.

Поможем решить контрольную работу

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”