солипсизам

солипсизам
(лат. solus сам, без друштво, јрѕе сам, лично) 1. фил. субјективен идеализам
учење за сопственото спознавање како единствена реалност
негирање на постоењето на надворешен свет
2. себичност, егоизам.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • идеализам — (грч. idea) 1. еден од двата основни правци во филозофијата кој, наспроти материјализмот, смета дека идејата, свеста, духот е примарното нешто, а природата, постоењето, материјата е нешто секундарно објективен идеализам или конкретен идеализам… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”