потенцијален

потенцијален
(лат. potentialis) 1. можен, што постои во потенција, скриен, латентен, што не се манифестира, но се претпоставува
потенцијална енергија физ. енергија на тело во мирување што настанува за сметка на работата потрошена за доведување на тоа тело во односната положба (таква е, на пр., енергијата на подигнатото тело, на стегнатата пружина итн.)
2. евентуален, виртуелен.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

  • виртуелен — (фр. virtuel) лат. 1. силен, моќен, способен за дејство, но скриен, што не се појавува, но може да се појави, можен во иднината 2. потенцијален, евентуален 3. нереален, замислен, вообразен …   Macedonian dictionary

  • латентна болест — мед. болест што не покажува никакви видливи знаци 2. што не е искажан туку се подразбира во значењето на зборот, потенцијален …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”