Хекуба

Хекуба
латинско име на жената на тројанскиот крал Пријам (грч. Hekaba) на кој му родила 19 синови, од кои еден бил славниот Хектор, и неколку ќерки
во Тројанската војна ги загубила мажот и сите синови, ќерка и Касандра му станала робинка на Агамемнон, а ќерка и Поликсена била жртвувана на гробот на Ахил
Хекуба му станала робинка на Одисеј, а кога го искарала него, разбеснетите Грци ја опсипале со камења, но под камењата не било најдено нејзиното тело, туку едно мртво куче, а неа боговите ја зеле кај себе.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

  • Nox (игра) — У этого термина существуют и другие значения, см. Nox. Эту статью следует викифицировать. Пожалуйста, оформите её согласно правилам оформления статей …   Википедия

  • Поликсена — (грч. Polyxene) мит. во старогрчката митологија: ќерка на Пријам и Хекуба кога Елините, при враќањето од освоената Троја, стигнале на брегот на Тракија, каде што се наоѓал гробот на Ахил, се појавил духот на јунакот и побарал, како услов за… …   Macedonian dictionary

  • Парис — (грч. Paris) мит. во старогрчката митологија: син на тројанскиот крал Пријам и на Хекуба во спорот меѓу божиците Хера, Атина и Афродита за тоа која од нив е најубава, тој и ја доделил наградата за убавина (Еридиното златно јаболко) на Афродита ја …   Macedonian dictionary

  • Пријам — (грч. Priamos) мит. во старогрчката митологија: крал на Троја во времето на Тројанската војна, син на Лаомедон, маж на Хекуба, татко на 50 синови, меѓу кои и Хектор, чиј труп го откупил од Ахил, и Парис, по чија вина започнала Тројанската војна… …   Macedonian dictionary

  • Хектор — мит. во старогрчката митологија: син на Пријам и Хекуба, главен заповедник на тројанската војска бил убиен од Ахил …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”