концентрационен логор

концентрационен логор
а) собиралиште, вид затвор за политички противници на власта, особено во време на диктаторски режими; 6) логор, собиралиште за заробени војници и сомнителни цивили во време на војна.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

  • Бухенвалд — (гер. Buchenwald име на нацистички концентрационен логор во германската покраина Тирингија, особено познат по суровостите што биле вршени во него над затворениците во текот на Втората светска војна и пред нејзиниот почеток (1937 1945 година) …   Macedonian dictionary

  • Дахау — (гер. Dachau) име на еден нацистички концентрационен логор во Баварија, северозападно од Минхен особено познат по ѕверското постапување од страна на нацистите спрема затворениците во Втората светска војна …   Macedonian dictionary

  • депортација — (лат. deportatio) присилно одведување (обично на политички затвореници) на определено место (во концентрационен логор, во друг крај на земјата и сл.), прогонство …   Macedonian dictionary

  • концлогор — скрат, за концентрационен логор …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”