кодна страница

кодна страница
(анг. code page) комп. кај оперативните системи МС-ДОС и ОС/2: табела од знаци што оперативниот систем ги користи за испис на податоци на видеодисплејот
постојат два вида табели: едната содржи множество од знаци вградени во РОМ-меморијата на компјутерот, а другата содржи знаци од други абецеди
за приклучување меѓу едната и другата табела се користи командата ЦХЦП (СНСР, change code page)

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”