Питагора

Питагора
(грч. Pythagoras) еден од големите старогрчки филозофи, математичар и астроном (580-500 год. пр. н. е.) чиј принцип за светот биле бројот и хармонијата.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

  • Кулаки в кармане (фильм) — Кулаки в кармане I Pugni In Tasca Жанр драма Режиссёр Марко Беллоккьо Продюсер Энцо Дориа …   Википедия

  • Кулаки в кармане — I Pugni In Tasca Жанр драма Режиссёр Марко Беллоккьо Продюсер Энцо Дориа …   Википедия

  • Машина Голдберга — Самодействующая салфетка профессора Люцифера Горгонзолы. При поднятии ложки (A) нятягивается шнур (B), который дёргает ложку (C), подбрасывающую крекер (D), который ловит попугай (E), что заставляет вращаться жёрдочку (F), при этом семена (G)… …   Википедия

  • автос ефа — (грч autos epha) самиот (Питагора) рече , формула со која питагорејците го решавале секој спор што настанувал меѓу нив поради разлика во мислењето за некое прашање, повикувајќи се на авторитетот на учителот, и денес се употребува кога некој сака… …   Macedonian dictionary

  • енантиоза — (грч. enantiosis) фил. спротивност, противречност (во која, според Питагора, се состои основниот закон на животот) …   Macedonian dictionary

  • питагореизам — учење на Питагора и на неговите следбеници религиозно и етичкополитичко здружение со строго уреден начин на живеење (воздржливост, молчење, верност, авторитет на учителот) …   Macedonian dictionary

  • B&B Pitagora — (Кротоне,Италия) Категория отеля: Адрес: Viale Giacomo Matteotti 28, 88900 Кротоне, Ит …   Каталог отелей

  • Best Western Hotel Rivoli — (Рим,Италия) Категория отеля: 4 звездочный отель Адрес: Via T.Taramelli 7 …   Каталог отелей

  • Hotel Ornella — (Лидо ди Камайоре,Италия) Категория отеля: 2 звездочный отель Адрес: Via Don Giovanni …   Каталог отелей

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”