Одисеј

Одисеј
(грч. Odysseus) мит. легендарен крал на Итака, син на Лаерт, маж на Пенелопа, татко на Телемах
храбар, итар и досетлив старогрчки јунак од Тројанската војна
на негов предлог бил направен тројанскиот коњ.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • Одисеја — (грч. Odysseia) 1. старогрчки еп во кој се опишани десетгодишните лутања и необични доживувања на Одисеј при враќањето од Тројанската војна 2. фиг. авантуристичко патување полно со разновидни настани …   Macedonian dictionary

  • Лотофази — мн. баснословен народ во северна Африка што се хранел со лотосови лисја при враќањето од освоената Троја, кај нив залутал старогрчкиот јунак Одисеј заедно со своите другари кога другарите на Одисеј ги вкусиле лотосовите лисја, ги заборавиле… …   Macedonian dictionary

  • Полифем — мит. во старогрчката митологија: име на едноокиот џин кај кој се засолнал Одисеј при своите лутања кога се враќал од Троја за Итака џинот му изел на Одисеј неколку другари, а Одисеј го ослепил него …   Macedonian dictionary

  • Ментор — (грч. Mentor) 1. мит. во старогрчката митологија: верен пријател на Одисеј и воспитувач на неговиот син Телемах Одисеј му ја доверил на чување својата куќа пред заминувањето за Троја 2. ментор водач, наставник, воспитувач 3. ментор фиг. наметлив …   Macedonian dictionary

  • Паламед — мит. во старогрчката митологија: син на евбејскиот крал Навплиј, истакнат јунак во Тројанската војна според преданието, му се припишува пронаогањето на писмото, на бројниот систем, астрономијата и воопшто голема досетливост, како и дека го открил …   Macedonian dictionary

  • Asterix and the Black Gold — Infobox Asterix Title=Asterix and the Black Gold Frenchtitle=L Odyssee d Asterix Story=Albert Uderzo Illustrations=Albert Uderzo FrenchDate=1981 EnglishDate=1982 Preceded= Asterix and the Great Divide Followed= Asterix and Son | Asterix and the… …   Wikipedia

  • Балаганское инородческое ведомство — Иркутской губернии, балаганского округа, состояло в 1883 г. из 17239 д. об. п. (8667 д. м. п. и 8572 ж. п.), сосредоточенных в 65 кочевьях и 13 оседлых местах. Буряты Балаганского инородческого ведомства составляют 16 родов, а именно: Булутский,… …   Энциклопедический словарь Ф.А. Брокгауза и И.А. Ефрона

  • Сборная Албании по футболу — Прозвища Kuq e Zinjtë (Красное и чёрное), Горные орлы …   Википедия

  • Аполония (футбольный клуб) — Аполония …   Википедия

  • Молодёжная сборная Албании по футболу — Конфедерация УЕФА Федерация …   Википедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”