елефантијаза

елефантијаза
(грч. elephas слон) мед. значително зголемување на обемот на еден екстремитет или на друг дел од телото предизвикано од тврд и хроничен едем на кожата, највисок степен на краставост, болест кај која кожата и поткожното ткиво (особено на главата, нозете и рацете) се здебелени и изгледаат како слоновска кожа.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • филаријази — (лат. filaria нишка) мн. мед. болести кај луѓето и кај животните, особено во тропските краишта ги предизвикуваат крвни глисти, многу танки и долги црви предизвикуваат големи отоци по кои еден вид од таквите болести се вика елефантијаза …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”