електромоторна сила

електромоторна сила
сила што ја одржува или настојува да ја одржи електричната струја низ проводникот и што дејствува само кога електрицитетот се движи, што се стреми да движи извесно количество електрицитет во колото.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

  • Е — седма буква од македонската кирилица, и од македонската латиница (Е, е) како скратеница: Е = на компасот: исток (анг. East, фр. est) Ед. = едицио (лат. editio) издание ед. = едидит (лат. edidit) е. r. = егземпли грација (лат. exempli gracia) на… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”