гладијатор

гладијатор
(лат. gladiator) 1. кај старите Римјани: борец, обично роб или воен заробеник, што се борел на смрт во циркус против своите другари или против диви ѕверови
2. подоцна: човек што се бори за плата, професионален борец, борец во арена.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Look at other dictionaries:

  • гладиатор — глади атор, а …   Русский орфографический словарь

  • либитинар — (лат. в. Либитина) работник во староримските арени што имал задача да му ја скрши главата на секој паднат гладијатор пред да го изнесат од арената (затоа што, пред воведувањето на таа мерка, гладијаторите често се преправале дека се мртви за да… …   Macedonian dictionary

  • Asterix the Gladiator — Infobox Asterix Title=Asterix the Gladiator Frenchtitle=Astérix gladiateur Story=René Goscinny Illustrations=Albert Uderzo FrenchDate=1964 EnglishDate=1969 Preceded= Asterix and the Goths Followed= Asterix and the Banquet Asterix the Gladiator is …   Wikipedia

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”