гвајакол

гвајакол
(шп. guayaco, лат. oleum масло) фарм. материја што се добива од смолата на гвајакот
се употребува како лек против туберкулоза на белите дробови.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Look at other dictionaries:

  • гвајак — (лат. Guaiacum officinale) бот. 1. тропско дрво во Јужна Америка и Индија, високо до 15 метри содржи смолеста материја од која се добиваат гвајакол и гвајацен порано од неговата кора се правел лек против ревматизам и сифилис 2. смола од тоа дрво …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”