бекграунд

бекграунд
(анг background) 1. заден ѕид во театар, обично претставува пејзаж, 2. невидливи причини за некој настан, стек на околности, 3. лично искуство, образование, општествено потекло на некоја личност, семејна лоза, 4. музика што ги придружува дијалогот и дејството на сцена, во филм, на радио, 5. известувања без наведување на изворот (обично "добро известени кругови"), 6. комп кај многузадачните компјутерски системи работна околина во која се извршуваат задачи со помал приоритет (на пр, печатење или вчитување на фaјл додека корисникот работи со друга апликација)

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

  • бекграунд — у, ч. 1) Основа, передумова. 2) Тло, задній план, фон. 3) Біографічні або анкетні дані, походження. 4) Музичний супровід. || У джазі – супровід провідного мелодичного голосу або партії соліста, який застосовується для створення мелодичного,… …   Український тлумачний словник

  • Свинг (жанр) — Предположительно, эта страница или раздел нарушает авторские права. Её содержимое, вероятно, скопировано с www.e reading.org.ua практически бе …   Википедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”