балон

балон
(фр ballon) 1. тркалезно шупливо тело од различен материал кое, наполнето со гас полесен од воздухот, се дига во воздух, аеростат, 2. пробен балон а) мала воздушна топка за испитување на насоката на ветрот, б) фиг новинарска статија или радиовест чија цел е да го испита јавното мислење за некој предмет, 3. метален резервоар за чување на гасови под притисок, 4. стаклено тркалезно шише за течности, дамаџана, 5. вид збиена, танка свилена ткаенина и мантил за дожд од таа ткаенина 6. бабуле од гума или свила проткаена со гума за олеснување на породувањето, 7. вид алкотест при кој присуството на алкохол во крвта се установува со дување во посебен балон кој притоа ја менува бојата

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Look at other dictionaries:

  • Балон — Балон, Владимир Яковлевич Владимир Балон Имя при рождении: Владимир Яковлевич Балон Дата рождения: 23 …   Википедия

  • балон — баллон, балончик Словарь русских синонимов. балон сущ., кол во синонимов: 2 • баллон (13) • …   Словарь синонимов

  • БАЛОН Владимир Яковлевич — (р. 1931), российский актер и спортсмен, Мастер спорта (1956) Владимир Балон становился чемпионом СССР по фехтованию. В 1959 году он окончил институт физкультуры имени Лесгафта, в 1958 1961 был тренером в «Динамо» (Ленинград), в 1961 1964 в ЦСКА …   Энциклопедия кино

  • Балон, Владимир Яковлевич — Владимир Балон …   Википедия

  • Балон В. — …   Википедия

  • Балон В. Я. — …   Википедия

  • балон — а, ч. 1) Скляна, металева або гумова посудина круглої чи циліндричної форми, призначена для зберігання газів або рідин. 2) Гумова автомобільна та ін. шина, яка наповнюється повітрям. 3) Газонепроникна оболонка аеростата …   Український тлумачний словник

  • балон — същ. мехур, пришка …   Български синонимен речник

  • балон — іменник чоловічого роду …   Орфографічний словник української мови

  • балон — з.б.п., лæттæ …   Орфографический словарь осетинского языка

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”