аспергилоза

аспергилоза
(грч aspergillus) мед болест предизвикана од габичката Aspergullus fumigatus во организмот на луѓето и на животните, особено кај луѓе што се често во допир со жито и брашно кај луѓето се јавува во форма на белодробна туберкулоза (псевдотуберкулоза)

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”