алкохолизам

алкохолизам
(арап al-kohhlu) 1. претерано уживање на алкохол, опивање, 2. хронично труење на организмот со алкохол поради постојано и претерано пиење на алкохолни пијалаци

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Look at other dictionaries:

  • антабус — (грч anti против, анг bust пијанење) мед средство за медикаментозно лекување на алкохолизам …   Macedonian dictionary

  • скополамин — (грч. skopelos гребен, планински срт, + амин) алкалоид со слично дејство како атропинот многу отпорен се употребува за лекување на психолошка возбуденост на душевни болни, хроничен алкохолизам, за подготвување на наркоза заедно со морфин многу… …   Macedonian dictionary

  • цироза — (грч. cirrhos со боја на лимон, жолт) мед. заболување на црниот дроб како последица од алкохолизам, сифилис и др …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”