цијан

цијан
(грч. kyaneos темносин) хем. едновалентен радикал, гас без боја, со остар мирис и многу отровен
во соединение со водородот ја дава многу отровната цијановодородна киселина, а со калиум отровот цијанкалиум (жесток отров)

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”