азил

азил
(грч a-sylos неограбен, неприкосновен) 1. сигурно засолниште, прибежиште, 2. заштита што една држава им ja укажува на политички емигранти од странски земји, 3. неприкосновено место (во средниот век црквите и манастирите) каде што можеле да се засолнат обвинетите и да ги избегнат гонењето и осудата, 4. дом за згрижување на болни, малолетни и сиромаси

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • азилæг — з.б.п., лджытæ …   Орфографический словарь осетинского языка

  • азилæн — з.б.п …   Орфографический словарь осетинского языка

  • азилæн(тæ)гæнгæ — з.б.п …   Орфографический словарь осетинского языка

  • азилæн(тæ)гæнгæйæ — з.б.п …   Орфографический словарь осетинского языка

  • азилæн(тæ)гæнæг — з.б.п., нджытæ …   Орфографический словарь осетинского языка

  • азилæн(тæ)гæнæн — з.б.п …   Орфографический словарь осетинского языка

  • азилæн(тæ)гæнгæ — з.б.п …   Орфографический словарь осетинского языка

  • азилæн(тæ)гæнгæйæ — з.б.п …   Орфографический словарь осетинского языка

  • азилæн(тæ)гæнæг — з.б.п., нджытæ …   Орфографический словарь осетинского языка

  • азилæн(тæ)гæнæн — з.б.п …   Орфографический словарь осетинского языка

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”