тролејбус

тролејбус
(анг. trolley трола, стап, лат. omnibus за сите) градско сообраќајно возило за превоз на патници
се движи по улиците со помош на електромотор што добива струја од уличната електрична мрежа преку две троли.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • бус — (анг. bus) скратеница за автобус, шинобус, тролејбус и сл …   Macedonian dictionary

  • кондуктер — (фр. conducteur) работник на превозно средство (воз, трамвај, тролејбус, автобус) што издава и прегледува карти …   Macedonian dictionary

  • платформа — (фр. plat forme) 1. природна или вештачки направена рамнина на високо место погодна за набљудување на околината 2. издигнато место покрај пругата на железничка станица 3. слободен простор меѓу надворешниот влез и влезот во купето (во вагон,… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”