пулпа

пулпа
(лат. pulpa удина, кревко месо) 1. мед. а) срж на забите во која се сместени нервот и крвните жили; 6) коскена срж, коскен мозок
2. месо од овошје и зеленчук
во индустријата за преработка на овошје и зеленчук: назив за полупреработен производ што содржи цели или исечени, но нераспаднати делови од плодови
3. мека, кашеста маса, каша.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • пулпитис — (лат. pulpa удина, кревко месо) мед. воспаление на забната пулпа …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”