пацифизам

пацифизам
(лат. pacificus миротворен) политичка струја што настанала во Западна Европа кон крајот на 18. и на почетокот на 19. век, а се бори против секаков вид војна, за решавање на меѓународните спорови по мирен пат и за одржување на вечен мир меѓу народите.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”