пасторален

пасторален
(лат. pastoralis) 1. што се однесува на пасторала
2. што има црти на пасторала, пастирски, селски, идиличен
3. што се однесува на пастор (свештеник) и на неговите должности, свештенички, проповеднички
пасторални писма пастирски писма на апостол Павле (Новиот завет) до Тит и Тимотеј што содржат упатства за управувањето со црковните општини
пасторална теологија наука за вршењето на свештеничките должности
пасторален прстен прстен што го добиваат бискупите и опатите (како симбол на нивното духовно венчавање со црквата) при посветувањето во чинот.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Look at other dictionaries:

  • пасторален — прил. спокоен, идиличен, прост …   Български синонимен речник

  • идиличен — прил. патриархален, пастирски, селски, прост, естествен, непокварен, чист, наивен, тих, спокоен, мирен прил. пасторален …   Български синонимен речник

  • пастирски — прил. пасторален, селски, овчарски, идиличен, патриархален прил. чист, прост, непокварен, тих, мирен, наивен …   Български синонимен речник

  • прост — прил. елементарен, опростен, несложен, примитивен, естествен, обикновен, еднообразен прил. скромен, непринуден, наивен, добродушен, доверчив, неблагороден прил. глупав, недосетлив, ограничен, простоват, простичък прил. просташки, парвеню,… …   Български синонимен речник

  • спокоен — прил. неподвижен, застоял, тих, мирен, несмутим, ненарушим, несмущаван, безбурен, безметежен, безтревожен, уталожен прил. равнодушен, безчувствен, невъзмутим, безучастен, безразличен, апатичен, безгрижен, сдържан, търпелив, нечувствителен,… …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”