паладиум

паладиум
(грч. Palladion) 1. легендарна статуа на божицата Атина Палада што, според старогрчкиот мит, паднала од небото и била чувана во Троја
се сметало дека никој не може да го освои градот се додека статуата е во него
2. фиг. секое нешто за кое се смета дека има заштитна моќ
закрила, заштита
3. хем. елемент, атомска тежина 106, 4, реден број 46, хемиски знак pd
сребреникавосив, сјаен метал
се употребува за изработка на делови за фини инструменти и како катализатор.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Look at other dictionaries:

  • Ибрагимов, Султан-Ахмед Магомедсалихович — В Википедии есть статьи о других людях с такой фамилией, см. Ибрагимов. Султан Ибрагимов Общая информация …   Википедия

  • Ибрагимов, Султан — Султан Ибрагимов Общая информация Полное имя: Султан Ахмед Ибрагимов (рожд.) Гражданство: Россия Дата рождения …   Википедия

  • Ибрагимов Султан-Ахмед Магомедсалихович — Султан Ибрагимов Общая информация Полное имя: Султан Ахмед Ибрагимов (рожд.) Гражданство: Россия Дата рождения …   Википедия

  • Scotiabank Place — Координаты: 45°17′49″ с. ш. 75°55′38″ з. д. / 45.296944° с. ш. 75.927222° з. д.  …   Википедия

  • П — дваесетта буква од македонската кирилица и од македонската латиница (P, р) како скратеница: р. или pag. = пагина (страница) р. а. = про ано p. m. = пер миле, про миле p. c. = процент p. ѕ. = пост скриптум р. t. = про темпоре, плено титуло,… …   Macedonian dictionary

  • п — дваесетта буква од македонската кирилица и од македонската латиница (P, р) како скратеница: р. или pag. = пагина (страница) р. а. = про ано p. m. = пер миле, про миле p. c. = процент p. ѕ. = пост скриптум р. t. = про темпоре, плено титуло,… …   Macedonian dictionary

  • паладор — (грч. Palladion, фр. ог злато) легура од злато и паладиум се употребува во забарството …   Macedonian dictionary

  • платински — (шп. piatina) што е од платина, односно во врска со платина платински метали мин. ретки метали што се јавуваат измешани со платина (родиум, рутениум, паладиум, осмиум, иридиум) платинско огледало метална плоча обложена со платина …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”