опструкција

опструкција
(лат. obstructio) 1. вид протест, метод на борба, обично парламентарна (со предизвикување врева, држење долги говори што не се однесуваат на предметот на расправата и сл.)
хемиска опструкција употреба на смрдливи течности заради оневозможување на седница, предавање и сл.
2. затворање, затвореност, задушеност.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • опструира — (лат. obstruere) 1. врши опструкција, пречи, спречува нешто, ја кочи работата, осуети/осуетува нешто 2. мед. задуши/задушува, затне/затина …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”