муслиманскиот календар

муслиманскиот календар
има Месечева година од 354 дена
годините се бројат од хиџрата, т. е. од 622 година од нашата ера

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • зулкаде — (тур. zilkade) име на единаесеттиот месец во муслиманскиот календар …   Macedonian dictionary

  • мухарем — (арап. muharrem) првиот месец во муслиманскиот календар има 30 дена …   Macedonian dictionary

  • реџеп — (тур. recep) седмиот месец во муслиманскиот календар има 30 дена …   Macedonian dictionary

  • шабан — (тур. saban) име на осмиот месец од муслиманскиот календар има 29 дена …   Macedonian dictionary

  • шевал — (тур. sevval) десетти месец во муслиманскиот календар почнува на 7 јули и има 29 дена …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”