монтањари

монтањари
(фр. montagnard) мн. 1. леви политички групи во Националниот конвент во времето на Француската револуција кои на седниците на парламентот седеле на клупите од највисоките редови
го скршиле отпорот на жирондистите и вовеле револуционерна јакобинска диктатура
2. крајна левица во Француското народно собрание во 1848 год.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Look at other dictionaries:

  • Монтандр — Коммуна Монтандр Montendre …   Википедия

  • Нель-ла-Монтань — Коммуна Нель ла Монтань Nesles la Montagne Страна ФранцияФранция …   Википедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”