Херкуланум

Херкуланум
пристаништен град во Неаполскиот Залив што бил затрупан заедно со Помпеја при ерупцијата на вулканот Везув во 79 г. н. е.
значајни ископини од римското време.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • Везув — вулкан недалеку од Неапол со ерупцијата во 79 г. пр. н. е. ги затрупал градовите Помпеја, Херкуланум и Стабија …   Macedonian dictionary

  • библиолити — (грч biblion, lithos камен) мн геол 1. фосили на лисја, отпечатоци на лисја на камен, 2. ракописи што вулканот Везув ги затрупал во Херкуланум и Помпеја и што добиле минерален изглед …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”