маневар

маневар
(фр. manoeuvre) 1. вежба на поголем број воени единици на начин како што се води војна
2. вешто преместување на некоја воена единица во војна заради залажување на непријателот
3. движење на локомотива во станица заради формирање на железничка композиција
4. спорт, движење гест, постапка (обично заради извлекување од некоја незгодна ситуација или заради постигање на некоја цел)
5. фиг вешто измрдување, обиколување.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”