луцида интервала

луцида интервала
(лат. lucida intervalla) светли мигови
кај некои видови лудило: време кога болниот е присебен, свесен.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • дилуцида интервала — (лат. dilucida inetrvalla) мн. мед. светли мигови, мигови на свест и присебност кај болните, особено кај умоболните почесто: луцида интервала …   Macedonian dictionary

  • интервал — (лат. intervallum) 1. растојание, оддалеченост меѓупростор меѓувреме пауза, одмор 2. муз. однос на два тона спрема нивната висина или спрема бројот на трепетите 3. мат. збир на сите броеви меѓу два определени броја на бројниот правец пер… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”