линета

линета
(фр. lunette) 1. двоглед
стакло за зголемување
очила
2. вој. полукружно утврдување пред сопствените ровови
3. арх. полукружно поле или окно над врата или над прозорец, често украсено со слики и фигури
4. прозорче, отвор на свод во облик на полумесечина
5. полукружна слика над некоја поголема слика (на олтар).

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • Несравненное право — Жанр: эпическое фэнтези Автор: Вера Камша Язык оригинала: русский Год написания: 2001 …   Википедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”