лајка

лајка
(рус. лайка) 1. зоол. вид руско сибирско ловечко куче
2. Лајка име на куче од истоимениот вид што било првиот жив летач во вселената (на 3 ноември 1957 год, во вселенскиот брод Спутник 2)
не се вратило живо на Земјата.
(скр. од Leitz-Camera, по германскиот индустријалец Ернст Лајц, 1843-1920) вид многу прецизен фотографски апарат.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”