Торичелиева цевка

Торичелиева цевка
(по пронаоѓачот, италијанскиот филозоф и математичар Еванџелиста Торичели, 1608-1647) физ. барометар
Торичелиева празнина безвоздушен, празен простор во горниот дел на барометарската цевка
Торичелиева теорема брзината со која истекува една тешка течност низ отворот на садот е еднаква на брзината што таа би ја добила кога би паднала слободно од височина еднаква на растојанието од отворот до слободната површина на течноста во садот.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”