кристален

кристален
(грч. krystallos) 1. што има својство на кристал
2. што е со облик на кристали
3. направен од кристал
4. фиг. совршено бистар, проѕирен, чист, јасен (како кристал)

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

  • кристален — прил. ясен, прозрачен, бистър, чист, ведър, светъл …   Български синонимен речник

  • криста́льный — ая, ое; лен, льна, льно. 1. Светлый, прозрачный, такой, как кристалл. Среди ключей кристальных, чистых, В пустыне тихой я блажен. И. Крылов, Уединение. Был воздух морозный кристален. Берггольц, Побратимы. 2. Безукоризненный, безупречный (о… …   Малый академический словарь

  • КРИСТАЛЬНЫЙ — КРИСТАЛЬНЫЙ, кристальная, кристальное; кристален, кристальна, кристально. 1. только полн. прил. к кристал (редк.). Кристальная форма. 2. перен. Прозрачный, чистый, ясный (книжн.). Кристальная вода. Кристальная душа. Кристально чистый человек.… …   Толковый словарь Ушакова

  • аминопирин — (грч) фарм бел кристален прав, антипиретик и аналгетик …   Macedonian dictionary

  • антимон — (лат antimonium) хем елемент со атомска тежина 121,76, реден бpoj 51, хемиски знак Sb (лат stibium), металоид со сребренобела бoja, кристален и многу кревок така што може да се столчи во прав, се употребува за изработка на легури со олово, цинк и …   Macedonian dictionary

  • аспирин — фарм. фабричко име за ацетилсалицилна киселина бел кристален прав што тешко се раствора во вода ја намалува покачената телесна температура и значително ја ублажува болката особено се употребува при ревматизам, главоболие и сл., главно во форма на …   Macedonian dictionary

  • гнајс — (гер. Gneiss) геол. вид кристален шкрилец, по составот мешаница од кварц, фелдспат и лискун …   Macedonian dictionary

  • доломит — (по францускиот минералог Доломје, 1750 1802) мин. вид руда, обично безбоен кристален варовник, но може да биде и бел, жолт, сив, кафеав и црн има примеси на железо и манган, а понекогаш и на кобалт …   Macedonian dictionary

  • кокаин — (шп. cocaina) хем. алкалоид, бел кристален прав што се добива од лисјата на коката се употребува во медицината за локална анестезија силно наркотично средство во поголеми дози е отровно …   Macedonian dictionary

  • луминал — фарм. бел кристален прав со горчлив вкус се употребува во медицината како средство за смирување и за заспивање …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”