кондензатор

кондензатор
(лат. condensator) 1. справа за собирање на електрицитет
2. справа за ладење и кондензирање на пара
3. оптичко стакло што ги собира зраците од изворот на светлина и ги насочува во предметот што треба да се осветли.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Look at other dictionaries:

  • лајденско шише — (по холандскиот град Лајден, каде што е пронајдено) физ. стаклен сад, до извесна висина обложен со калајни листови служи за собирање на електрицитет кондензатор …   Macedonian dictionary

  • тример1 — (анг. trim дотера/дотерува, урамнотежи/урамнотежува поткастри/поткаструва) 1. уред за аеродинамично урамнотежување на авион при летот 2. фризерски прибор со вграден жилет со кој се скратува косата 3. електричен кондензатор со мал, променлив… …   Macedonian dictionary

  • фарад — (по англискиот физичар Фарадеј, 1791 1867) физ. единица за мерење на електричниот капацитет капацитет на кондензатор меѓу чии проводници напонот расте за 1 волт кога ќе се наполни со количество електрицитет од 1 кулон за мерење се употребува… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”