компајлер

компајлер
(анг. compiler преведувач) комп. програма што го преведува изворниот код запишан на јазик од високо ниво во објектен код на машински јазик, т. е. во директно извршна програма
понатаму објектниот код или објектната програма може да се извршува без користење на компајлер.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Look at other dictionaries:

  • дебагер — (анг. debugger) комп. програма за отстранување на грешки во софтверот најчесто претставува составен дел на компајлер или интерпретер …   Macedonian dictionary

  • клипер — (анг. clipper) 1. голем и брз трговски едреник од 19. век за патнички и товарен прекуокеански сообраќај 2. назив за големи авиони што вршат патнички и поштенски сообраќај преку океаните 3. во најновото време: камион на кој каросеријата може да му …   Macedonian dictionary

  • турбопаскал — (анг. Turbo Pascal) комп. компајлер за програмскиот јазик од високо ниво ласкал, со сопствен текст едитор, разработен од Борланд интернационал погоден е за учење на програмирање ако во текот на компилацијата се јави грешка, на екранот се појавува …   Macedonian dictionary

  • фокспро — (анг. FoxPro) комп. апликација за управување со бази на податоци нуди подобар компајлер на командниот софтверски јазик и им овозможува на корисниците креирање на сопствени апликации за бази на податоци …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”