колосот од Родос

колосот од Родос
бакарна статуа на богот на сонцето Хелиј, висока 32 метри, во главното пристаниште на островот Родос, дело на скулпторот Харес од Линдос на Родос
изградена за спомен на одбраната на островот од завојувачите (304 година пр. н. е.)
се сметал за едно од седумте светски чуда
бил подигнат во 285 година пр. н. е., но во 227 година пр. н. е. се урнал во морето при еден земјотрес
бил изваден од морето и стопен поради вредноста на материјалот од кој бил направен.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • монумента мунди — (лат. monumenta mundi) светски чуда, седум антички градби: колосот на Родос, храмот на Артемида во Ефес, статуата на Зевс во Олимпија (дело на Фидија), пирамидите во Египет, сфингата кај Гиза, светилникот Фарос во Александрија, мавзолејот во… …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”