инфекција

инфекција
(лат. infectio) 1. мед. зараза, предизвикување на зараза, настанување на состојба на заразеност
навлегување и размножување на микроби на болест
предизвикување или добивање на болест со зараза
2. комп. израз со кој се означува состојбата кога медиумот за запис е заразен со компјутерски вирус.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • инфекци — з.б.п …   Орфографический словарь осетинского языка

  • контактна инфекција — мед. зараза пренесена со допир 2. фиг. што се остварува со дружење или општење со некого …   Macedonian dictionary

  • инфекционист — инфекци/он/ист/ …   Морфемно-орфографический словарь

  • инфекционный — инфекци/онн/ый …   Морфемно-орфографический словарь

  • инфекционный — инфекци онный …   Русский орфографический словарь

  • Внутриутробные инфекции — МКБ 10 P35.35. P39.39. МКБ 9 771 …   Википедия

  • Цитомегаловирус человека — (ЦМВ) входит в подсем.b герпесвирусов(см.). Инфицированные клетки увеличиваются в размерах (цитомегалия). Легко переходит в состояние персистенции. У человека вызывает бессимптомную или клин, локальную инфекцию слюнных желез, почек, нервной… …   Словарь микробиологии

  • аеропласт — (грч аеr, plasso образува, обликува) вештачки материјал со кој се покрива рана за да се спречи инфекција …   Macedonian dictionary

  • гастроентеритис — (грч. gaster, enteron црево) мед. воспаление на слузокожата на желудникот и на цревата (последица на инфекција или на труење со храна) …   Macedonian dictionary

  • мизофобија — (грч. mysos нечистотија, phobos страв) 1. страв од микроби, гадење од нечистотија 2. мед. болен страв од допир, од инфекција …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”