интерпретер

интерпретер
(анг. interpreter преведувач) комп. преведувач за програми напишани на програмски јазик од високо ниво што не создава извршна верзија (машински код) на изворната програма, ами секвенцијално ја интерпретира (преведува) и истовремено ја изведува
притоа над секоја инструкција врши синтаксичка анализа и дава информации за евентуална грешка.

Macedonian dictionary. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

  • Кавамура, Мария — Мария Кавамура 川村万梨阿 Дата рождения: 21 ноября 1961(1961 11 21) (51 год) Место рождения: префектура …   Википедия

  • дебагер — (анг. debugger) комп. програма за отстранување на грешки во софтверот најчесто претставува составен дел на компајлер или интерпретер …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”